O poveste cu bun gust – Intalnirea cu Nico Lontras

Azi o sa va spun o poveste. Ea incepe acum vreo trei ani, cand pentru prima oara am auzit de Nico Lontras. Am citit atunci un interviu cu el, scris de Cristi Roman in cunoscutul lui Food Blog. Nico era pe vremea aceea Chef intr-un restaurant din Estonia. Mi-a placut ce am citit acolo, asa ca incetul cu incetul am inceput sa-i urmaresc activitatea pe facebook. Anii au trecut, el s-a mutat in Norvegia, iar publicul romanesc a ajuns sa-l cunoasca si sa-l indrageasca intr-un concurs TV (pe care, marturisesc, l-am urmarit doar ca sa-i tin pumnii chefului meu favorit). Din 2010 si pana acum, Nico a crescut profesional extrem de mult. Farfuriile sale au inceput sa devina adevarate opere de arta. Ideile din retete din ce in ce mai creative (ce ziceti de un cheescake disociat). La el am vazut clasica reteta de sarmalute cu mamaliguta reinventata, iar mai nou ridicata la  nivelul de fine dining.

Va puteti inchipui bucuria mea cand am aflat ca Nico Lontras, dupa atatia ani departe, s-a intors in Romania. De vreo luna este Executive Chef la Resturantul Ago, din Bucuresti. Recunosc ca am salivat uitandu-ma la fotografiile cu mancarurile pe care le face brigada de bucatari acolo. Am stat si m-am uitat indelung, am oftat, si am sperat ca intr-o zi (de salariu) o sa ajung si eu sa gust din minunatiile acelea. Dar, ce sa vezi: minunea s-a infaptuit! Nico a invitat cativa bloggeri ca sa-i cunoasca. Impreuna cu Monica, Catalina, Mazi si Florin am fost si eu. Si cu ocazia asta am testat si cateva din felurile pe care le puteti manca la Ago (vorba vine cateva – o sa vedeti voi de ce).

Intalnirea cu Nico Lontras a fost delicioasa. Si asta nu pentru ca tot ce ne-au servit a fost impecabil, ci pentru ca el este un om deosebit. Ne-a primit cu multa deschidere si, cu un accent ardelenesc pe care anii departe de tara nu l-au sters, a raspuns la toate intrebarile cu care l-am bombardat. Toata seara a facut naveta bucatarie – grupul de bloggeri. Am povestit, am intrebat, am dat raspunsuri, ne-am emotionat (eu in mod deosebit), si sper eu, ne-am imprietenit. Si, daca o sa vreti vreodata sa aveti o aventura culinara deosebit de placuta in lumea fine dining, va sfatuiesc sa mergeti la resturantul unde Nico Lontras e chef. (Si nu uitati sa-i urmariti evolutia pe mai departe, pentru ca mai are multe de spus in lumea culinara. )

Va las acum sa va clatiti ochii (si sa ma invidiati :P) cu nebuniile mancate. Si sa-i multumiti Monicai, care a scris toate numele bunatatilor astea, ca sa ramana pentru posteritate 🙂

1. Andive in 2 culori cu branza de capra si trufe, ardei copt umplut cu cod negru pe chips de cartof

Nico Lontras
De la intalnire Nico Lontras

 

2. Sahimi new style: ton cu mango si branza de capra, somon cu trufe, burta de ton cu smochina si reductive de sos de soia, hamaki cu coriandru si usturoi si ulei de susan, seabass cu sos XO (crevete si saint jacques deshidratat), avocado cu icre de somon

Nico Lontras
De la intalnire Nico Lontras

 

3. Tartar de ton cu crab si icre de somon, piure de avocado, pe frunza de bambus

Nico Lontras
De la intalnire Nico Lontras

 

4. Maki roll cu avocado si castravete, in carpaccio de waygu, foie gras pe plita

Nico Lontras
De la intalnire Nico Lontras

 

5. Granita de capsuni, tequila, triplu sec, coaja de lime, fresh de portocale

6. Cod in crusta de cerneala de sepie, piure de conopida

Nico Lontras
De la intalnire Nico Lontras

 

7. Piept de rata cu sos de ghimbir si hoisin, legume juliene, pak choi prajit

Nico Lontras
De la intalnire Nico Lontras

 

 

8. Deserturi: Gustul padurii,
Nico Lontras

 

Trio de ciocolata,

Nico Lontras
De la intalnire Nico Lontras

 

cheesecake de mango si inghetata de fructe de padure

Nico Lontras

Le chef

 

Le sushi chef 😉 Catalin Petrescu

 

Ofranda zeilor

 

 

Hai odata cu pozele alea, ca se topeste desertul!

COMENTARII

Adauga comentarii